Permanent Peace
Visió Global Proves Científiques La Teoria Altres Beneficis La Tecnologia D'on Procedeix? El Pla Què Puc Fer?
Portada Preguntes més freqüents Notícies Qui som Contacteu-nos Contribuiu A La Pau
 

Cas: Guerra civil
Moçambique 1993-94

Fórmula de Maharishi
per a una Esquadra Preventiva dins l’Exèrcit

Ja aplicada, amb èxit, a Moçambic

 
Tte. Gral.
TOBIAS DAI
 

Cap de la Delegació per a la creació de les noves Forces Armades de Defensa de Moçambic i Excomandant de les Forces de Terra (1994). Actual Ministre de Defensa.

La participació delTte. Gral. Tobias Dai, cap de la Delegació per a la creació de les noves Forces Armades per a la Defensa de Moçambic, va exposa a la Conferència Internacional sobre Defensa Invencible l’experiència d’establir una esquadra preventiva dins l’exèrcit d’aquest país.

Atès que aquesta ponència des de Moçambic (traduïda d’una versió anglesa de l’original portuguès) és altament apropiada per al propòsit d’aquesta conferència –dissenyar invencibilitat per a cada nació-, la presentem aquí íntegrament.

Maharishi, Sr. President de les Universitats Maharishi, honorables invitats, senyores i senyors,

  • Després d’un període obscur de 16 anys de guerra, Moçambic va signar un Acord General de Pau l’octubre de 1992 a Roma. Les pèrdues en termes de vides humanes i béns materials havien estat molt elevades, i el país continuava en una situació molt precària.
  • Després de la signatura de l’Acord General de Pau, encara faltava molt per poder organitzar eleccions generals al país. La incertesa sobre l’èxit de l’aplicació de l’Acord General de Pau i la capacitat de mantenir la pau fins a les eleccions van obscurcir la felicitat que sentia la cuitadania de Moçambic després de la firma de l’acord de pau. La futura missió proposada per la ONU tampoc no era una garantia del manteniment de la pau, com s’havia pogut comprovar a molts països del món.
  • Va ser aleshores quan ens van contactar representants de la Universitat Vèdica Maharishi, que ens van exposar detalladament les seves tecnologies i els seus efectes. En la seva cerca de possibles solucions als problemes del país, diversos alts càrrecs de la jerarquia del país i les seves famílies van començar a practicar el Programa de Meditació Transcendental i Sidhis-MT. Després d’un estudi seriós i crític de les tecnologies ofertes, la Junte de Caps d’Estat Major de les Forces Armades de Moçambic van ser encarregats d’analitzar i estudiar les possibilitats d’aplicar-les en l’àmbit de les Forces Armades.
  • Després d’haver efectuat una avaluació aprofundida de la proposta, la Junta de Caps de Estat Major va decidir aplicar el Programa de Meditació Transcendental i Sidhis-MT a l’àmbit de les Forces Armades, amb l’objectiu de crear l’Efecte Maharishi al país. Calia prendre una decisió: intentar-ho o descartar-ho. Vàrem decidir intentar-ho. I vàrem prendre aquesta decisió abans de l’arribada de les forces de la ONU a Moçambic.
  • D’aquesta manera va començar l’enorme tasca d’ensenyar la Meditació Transcendental a les diferents unitats militars del país, incloent les Forces de Terra, Mar i Aire. El 1993, unes 15.000 persones van ser instruïdes a les províncies de Maputo, Sofala, Manica, Zambezia, Nampula, Niassa i Cabo Delgado. El 1994, 1.000 més van aprendre; també van començar el programa escoles de policia subscrites al Ministeri de l’Interior. En total, més de 3.000 persones van aprendre el Programa de Sidhis-MT.
  • En la vida d’un militar, en temps de guerra hi ha innumerables situacions que creen estrès. El seu sistema nerviós resulta profundament afectat per aquestes situacions, i cal que es recuperi per evitar malalties psicosomàtiques greus. La situació de guerra és la font d’estrès més important, perquè qualsevol error pot causar pèrdues enormes, principalment de vides humanes. Unes condicions de vida precàries, la necessitat de mantenir un estat de vigilància constant, les preocupacions per complir les ordres correctament, les relacions amb els col·legues, les notícies de baixes, les derrotes, etc. tot és font d’estrès.
  • Fins i tot en l’absència de guerra, en la vida diària del militar poden sorgir situacions que creïn estrès. L’entrenament militar és per ell mateix una manera de posar a prova la capacitat de cada individu. Té per objectiu desenvolupar el dinamisme i la determinació de l’individu, així com la disciplina i un estat de vigilància elevat. La carrera militar implica moltes possibles fonts d’estrès, com ara preocupacions referents al sou, a les promocions, a l’adaptació a les funcions encomanades, a les relacions amb els superiors, a noves activitats, la por a no poder complir la missió, etc.
  • L’aplicació del Programa de Meditació Transcendental i Sidhis.MT a les Forces Armades de Moçambic va produir una millora immediata de molts problemes que provenen d’un sistema nerviós sotmès a l’estrès durant molts anys. Una reducció de l’insomni va ser un dels resultats més generals. A més, nombrosos oficials també van informar haver experimentat un major control de la hipertensió i del procés digestiu.
  • La participació en las sessions de grup diàries estipulades en les directives del Cap del Estat Major va ser fluctuant a causa dels moviments de tropa vers als Centres de Reunió de Desmobilització a diferents llocs del país. Es va poder observar que aquestes fluctuacions en la participació tenien una influència directa sobre la intensitat dels resultats predits de l’Efecte Maharishi.
  • Els resultats de l’Efecte Maharishi van ser predits anteriorment a l’aplicació del programa. Se’ns va afirmar que l’augment de coherència en la consciència col·lectiva creat per l’Efecte Maharishi mantindria la pau, milloraria l’índex de delinqüència, reduiria el nombre d’accidents de trànsit, aportaria una millora sense precedents de l’economia i, fins i tot, de l’equilibri mediambiental, que es podria apreciar amb l’arribada de pluges, després de 5 anys de sequera, la pitjor del segle a Sud-Àfrica.
  • Quan milers de persones van ser instruïdes a Maputo, es va poder observar una disminució d’un 20% de l’índex de delinqüència durant el primer trimestre de 1993. Aquesta situació era totalment anormal, atès que al final de la guerra s’esperava més aviat un augment dels delictes. El mateix va tenir lloc a la ciutat de Quelimane (reducció d’un 20%) i a la província de Manica. Novament, quan els grups van cessar la seva pràctica a causa dels moviments de tropa i de la desmobilització de les tropes, els índexs de delinqüència van tornar a augmentar.
  • El 1993 el nombre d’automòbils al país va créixer a raó de 3-4 vegades i la circulació d’aquests vehicles va augmentar espectacularment. Per primer cop en 28 anys va ser possible desplaçar-se lliurement per tot el país. Tot i així, el nombre d’accidents de trànsit es va mantenir pràcticament igual que durant els anys previs i el nombre de víctimes mortals a causa d’aquests accidents va disminuir, en comparació amb les xifres de 1992.
  • El 1993 s’esperava un creixement econòmic d’un 6%, però en realitat va ser d’un 19%, de manera completament inesperada. Això va ser causat, en gran mesura, per un suport més gran de la natura per l’arribada de pluges regulars.
  • L’arribada de pluges el 1993 recolza la idea que grans grups d’individus practicant el Programa de Sidhis-MT aporten equilibri mediambiental, és a dir el suport de la Llei Natural. No s’esperaven pluges abans del mes de juliol. Però van arribar 6 mesos abans, el febrer, immediatament després que milers de persones aprenguessin el Programa de Meditació Transcendental i Sidhis-MT. D’una altra banda, tan aviat com els grans grups van cessar de practicar aquests programes (última setmana de gener de 1994), com s’havia predit les pluges també van cessar gairebé immediatament (última setmana de gener de 1994). Aquest tipus d’afirmacions produeix certa incredulitat en les persones que desconeixen aquestes matèries, però es confirmaran de manera més exacta després de les eleccions, quan esperem que tornin a començar els grans grups creadors de coherència a les noves Forces Armades de Defensa de Moçambic.
  • El que està molt clar és que una vegada creat l’efecte de positivitat, si la pràctica de grup cessa, les tendències prèvies d’estrès col·lectiu més elevat tornen a augmentar, tal com indiquen els índexs de delinqüència i les situacions de tensió al país.
  • El 1994 va tenir lloc una disminució notable de la coherència al país, com a resultat d’una reducció de la participació a la pràctica de grup del Programa de Meditació Transcendental i Sidhis-MT. Això va ser causat per la desmobilització de les tropes que practicaven el programa i la finalitzacio anticipada dels cursos de policia que incloïen aquest programa, dos mesos abans de les eleccions. Aquesta disminució va repercutir immediatament en el procés electoral, com va informar-ne la premsa mundial. Per exemple, el partit de la guerrilla (RENAMO) va declarar un boicot de les eleccions 3 hores abans del seu inici. Tot el país va retenir la respiració. Un dia després, RENAMO va decidir reprendre el procés electoral.
  • Ara per ara, tot i que amb algunes dificultats s’ha pogut mantenir la pau durant aquests 2 últims anys, i han dut a terme unes eleccions lliures i justes, l’única missió de la ONU al món que hagi tingut èxit.
  • La nostra conclusió és que l’aplicació del Programa de Meditació Transcendental i Sidhi-MT, incloent el Vol Iòguic, a les Forces Armades de Moçambic va valer la pena i que els resultats van ser en la línia de les prediccions efectuades. Esperem tornar a formar els grans grups creadors de coherència al país, com més aviat millor, per poder continuar gaudint dels beneficis de l’Efecte Maharishi.

Moltes gràcies.

En nom del ministre de Defensa de la República de Moçambic,

Tte. Gral. TOBIAS DAI
Cap de la Delegació per a la creació de les noves Forces Armades de Defensa de Moçambic Excomandant de les Forces de Terra de la República de Moçambic.
Actual Ministre de Defensa.

Per anar al resum següent cliqueu aquí:

Resum Següent

Per continuar amb més detalls sobre aquest tema,
cliqueu aquí:

Més Detalls

 
     
“[Aquest article] posa a prova una hipòtesi que xocarà la majoria dels lectors (i m’incloc a mi mateix) perquè pot semblar, si més no, poc ortodoxa… Tot i així, la hipòtesi sembla derivar de manera lògica de les premisses inicials, i els tests empírics semblen haver-se executat de manera competent. Aquests són els estàndards dels quals els manuscrits sotmesos a aquesta revista són normalment objecte".
Dr. Bruce Russet, professor de Relacions Internacionals, Universitat de Yale, director del Journal of Conflict Resolution, EUA.
Tornar a Dalt